Njurtapp med smashed potatoes och svampsås
Detta receptet är för dig som uppskattar den tidlösa kombinationen kött och potatis, men gillar att variera smakerna. I detta recept använder vi njurtapp, en detalj som sägs ha följt med slaktaren hem tack vare dess fina egenskaper. Njurtappen påminner lite om viltkött och har en kraftig köttsmak.
I samarbete med: Cecilia Folkesson
Du behöver
Salt & peppar
Svampsås- 100 g
skogschampinjoner
- 2 st
scharlottenlökar
1 klick smör
- 3 dl
vispgrädde
Salt
Nymalen svartpeppar
Gör så här
- Lägg fram köttet så det blir rumstempererat.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Koka potatisen tills den nästan är klar.
- Under tiden potatisen kokar delar du njurtappen längs mitten och skär bort senan.
- Salta och peppra köttet.
- Lägg de kokta potatisarna i en form eller på en plåt och tryck till dem med en gaffel.
- Toppa med en klick smör, färsk timjan, salt och peppar.
- Rosta i ugnen till de fått lite färg.
- Hacka löken och skiva svampen till såsen.
- Bryn köttet i rapsolja och smör. Ös sedan köttet med smör till ca 60 grader innertemperatur, eller till önskad stekgrad. Man kan även bryna köttet i panna och steka klart det i ugn.
- Låt köttet vila 10 minuter innan servering.
- Bryn lök och svamp i smör i samma panna som njurtappen för godare smak.
- Slå på grädden och smaka av med salt och peppar.
- Låt putta till lagom konsistens.
- Skär köttet i skivor mot fibrerna och servera med potatis och svampsås.